Keratokonus Nedir?

Gözün kornea tabakası gözün en öndeki kısmıdır ve cisimleri net görebilmemizi sağlayan bir prizma gibi ışığın kırma derecesini belirleyen en fonksiyonel alandır. Keratokonus, gözün en ön noktasındaki yerleşik saydam tabaka olan korneanın zamanla incelmesi ve sivrilmesi ile meydana gelen bir göz hastalığı olarak tanımlanır.

gözün ilk tabakası

gözün ilk tabakası

Hastalığın nedenleri arasında öncelikle genetik zincir geliyor, yani ailesinde keratokonus bulunan kişiler riskli grupta yer alıyor. Ayrıca çocukluk dönemlerinde yaşanan alerjik göz sorunları, gözün sıkça ovalanması, uzun süre elektronik cihaz ekranlarına bakma gibi nedenler hastalığın ilerlemesi artabiliyor.

Keratokonus Teşhisi Koymak için Belirtiler

Keratokonus özel uzmanlık ve takip gerektiren bir hastalık; hastaların çoğuna ancak video keratonografi (topografi) denilen özel tetkiklerle tanı konabiliyor. Başlıca göstergeleri ise;

  • İlerlemesi Süren Miyop Ve Astigmat
  • Çift Görme, Gözlerde kamaşma
  • Işığa karşı duyarlılık ve hassasiyet
  • Gözlüğe rağmen görme düzeylerinde eksiklik
gözlük sıkıntısı

gözlük sıkıntısı

  • Yanma, batma, kızarıklık
  • Özellikle araba kullanmada hayalet görüntüler
  • Her doktordan alınan farklı gözlük reçeteleri

Hastalığın hem teşhisi hem de tedavisi için deneyimli bir ekip ve ileri teknoloji ürünü cihazların bir arada bulunması gerekiyor.

Keratokonus Göz Hastalığının Tedavi Yöntemleri

Hastalığın tedavisinde iki önemli süreç yaşanıyor, Kişinin görme yeteneğini arttırmak ve keratokonus hastalığının ilerlemesini durdurmak. Bunu gerçekleştirmek için uygulanan tedavi yöntemleri arasında; kontakt lensler, kornea içi halka (Intacs-Kerarring-Ferrare Ring) ve Crosslinking geliyor. Elbette herkese tatbik edilebilecek yöntem aynı değil, ancak yöntemin türü ne olursa olsun bu rahatsızlığınızdan kurtulabileceğiniz müjdesini veriyor.

Share

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir