Sınav Korkusu İle Başa Çıkma Yolları

Okula giden çocukların sınav öncesinde yaşadığı başarısızlık korkusu, beraberinde  psikolojik ve fizyolojik belirtileri ile kendini gösteren yaşam kalitelerini düşüren bir dönem yaşatır. Terleme, karın ağrıları, konsantrasyon bozukluğu, uyku düzeninde aksaklıklar, mide bulantısı gibi belirtiler sınav korkusu ile kesişen noktalarda ortaya çıkar. ”Mutlaka başarılı olmalıyım, zayıf not alırsam kimsenin yüzüne bakamam ama çok yetersizim” gibi inançlar acil müdahale edilmesi gereken düşüncelerdir.

Kaygıları Bastırmayın Kabullenin!

Sınav Korkusu İle Başa Çıkma Yolları

Sınav Korkusu İle Başa Çıkma Yolları

Düşünceleri farklı bir gözle sorgulamak, kaygılarını bastırmaya değil kabullenmeye çalışmak ilk müdahale olmalıdır. Olumsuz düşünceleri durdurmaya çalışma, dikkatini başka alanlara yönlendirme, nefes ve gevşeme egzersizleri, spor yapma gibi aktiviteler sınav korkusunu atlatmasına yardımcı olacaktır. İleri seviyelerde ise, bir psikolog gözetiminde, telaşa kapılmadan kontrol duygusunu geliştirmeyi ve gerçek performansın sergilenmesine destek olan Anksiyete yönetiminden de yararlanılmalıdır.

Çocuğunuzla Empati Kurun!

Çoğunlukla, sınav korkusu ve ileri derecede kaygı boyutu Anksiyete durumu ile ailenin çocuğa karşı tutumu arasında yakın alaka vardır. Ebeveynlerin beklentilerinin yüksek olması, başarıya odaklanmaları, akranlarıyla karşılaştırmaları, sınavı en önemli amaç olarak görmeleri çocuklarının psikolojilerini olumsuz etkileyen tutum ve davranışlardır. İletişim bu noktada çok önemli. Çocuğunuzla empati kurun, duygularını düşüncelerini paylaşın! Çocuğun sağlıklı olması çok daha önemli değil mi?

Share

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir