Endüstriyel Tasarım Belgesi Nedir?

Patent alınmış bir tasarım için tescili yapıldıktan sonra Endüstriyel Tasarım Belgesi verilmektedir. Bu sayede taklit edilmesi önlenir ve yapılan tasarım korunmuş olur. Tescili yaptıran kişi tasarım üzerinde hak sahibi olur. Endüstriyel Tasarım Belgesi sayesinde 5 yıllık korunma süresi tanınır. Verilen süre 5 yılın bitiminde yenilenebilmekte ve toplamda 25 yıl süreye kadar korumayı uzatmak mümkün olmaktadır.

Endüstriyel Tasarım Belgesi ile Sahip Olunan Haklar

Endüstriyel Tasarım Belgesi ile marka tescili gibi tasarımı yapan kişiye hukuki olarak hak tanınır. Başka kişiler tasarım hakkında izni olmadan üretme, satma, ihracat yapması kullanım yapamazlar. Tasarım izinsiz olarak kullanıldığında kullanımı yapan kişi ya da kişilere cezalar verilmektedir. Belge sahibi taklit durumlarında mahkemeye başvurarak haklarını koruyabilir. Maddi ve manevi tazminat davası açabilmektedir. Taklit ürünlere el konabilir, imha edilebilir ya da taklit ürünlerin mülkiyeti tasarım sahibine devredilebilir. Yasal süreçler marka patent gibi işlemektedir.

Yurt dışında geçerli olmasını isteyen tasarım sahipleri tescil başvurusu yapabilmektedir. 2013 yılında yürürlükte olan ve 25 ülkeyi bulunduran koruma sistemi bulunmaktadır. Bu konuda İspanya’nın Alicante şehrinde OHİM aracılığıyla başvuru yapılabilmektedir. Avrupa Birliği, Dünya Ticaret Örgütü, Paris Birliği üyeleri olan vatandaşlar yurtdışı tescil başvuruları yapabilmektedir.

Endüstriyel Tasarım Tescili

Endüstriyel Tasarım tescili yaratıcı düşüncelerin, çalışmaların korunmasını sağlamakta ve yeni çalışmaların yapılmasına teşvik etmek için önemli olmaktadır. Tasarım tescili yapılmadığında firmaların ürünleri çoğaltılarak satan bulunmaktadır. Bu durumlarla karşılaşmamak için patent sahibi kişiler ürünlerine tescil yaptırmaları önemli bir süreçtir. Yapılan tescil ile de ürün hakkında yapılan durular, reklamlar, ilanlar insanların bilgi sahibi olmasını sağlamaktadır. Tüketici üzerinde etki yaratılmaya çalışılarak, ekonomik anlamda rahatlama sağlanır. Bu şekilde tanıtım daha kolay olmaktadır. Aksi durumda ürünün yayılma durumu yavaş olacaktır. Ürünün haklarını korumaya yarayan tescil tanıtımını da yapmaktadır.

Share

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir