Altın ile İlgili 6 İlginç Bilgi

Altın hepimizin günlük hayatta sıklıkla telaffuz ettiği, deyimlerde, atasözlerinde ve borsada adından bahsettiren bu metal ile ilgili bazı ilginç bilgilere göz atalım:

Saf Altın Esnektir

Yaklaşık 30 gram altın kırılmadan 100 km kadar çekilebilir. Bu noktada da görülemeyecek kadar ince bir hal alır. Bu işlemi dünyadaki tüm altına yapmış olsanız, dünyanın etrafını 11 milyon kez sarmış olursunuz.

Altın Olduğunu Anlamak için Isırmak Yanlıştır

Popüler inanışın aksine, altını ısırmak, gerçek olup olmadığını anlamanın güvenilir bir yolu değildir; diğer metaller de diş izlerini gösterecek kadar yumuşaktır. Ve birçok şampiyon ödüllerini yiyip bitirse de, Stockholm’deki 1912 Yaz Oyunları’ndan beri bu metalden Olimpiyat altın madalyaları yapılmadı. Modern altın madalyalar çoğunlukla gümüştür; Rio’daki 2016 Oyunlarından elde edilenler sadece yüzde 1,2 altın içeriyordu.

Nobel Ödülü Altından Yapılmıştır

Nobel Ödülü madalyası hala altından yapılmaktadır, ancak 1980’de 23 karattan (24 saftır) 23 karat altınla kaplanmış 18 karat çekirdeğe düşürülmüştür. Her madalyadaki altın yaklaşık 8.000 dolar değerindedir.

Altın Rengini Değiştirebilir

Doğal olarak sarı bir element olan altın, diğer metallerle karıştırıldığında renk değiştirir ve bu da ona ilave güç verir. Beyaz altın nikel veya paladyum içerir. Gül altın rengini bakırdan alır. Gümüş ve bazen çinko veya kadmiyum içeren yeşil altın bile mevcuttur. Herhangi bir parçada ne kadar altın olduğunu belirlemek için, karat içeriğini 24’e bölün ve 100 ile çarpın. Ortaya çıkan yüzde, altın olan miktardır.

Altın Binlerce Yıldır Tıpta Kullanılıyor

Antik Romalılar, Etrüsklerden öğrendikleri bir uygulama olarak, bundan diş köprüleri yaptılar. 20. yüzyılın büyük bir bölümünde doktorlar, romatoid artritli hastaların ağrılarını ve şişkinliklerini, anti-inflamatuar özelliklere sahip olan altın bileşiklerinin intramüsküler enjeksiyonlarıyla azalttı. Günümüzde bazı onkologlar kanserli tümörleri küçültmek için altın bileşikleri kullanıyor.

Dünyadaki Altının Yaklaşık Yüzde 80’ini Çıkardık

Dünyadaki 244.000 ton altının yaklaşık yüzde 80’ini zaten çıkardık. Okyanus suları ve deniz yatakları yaklaşık 20 milyon ton daha altın içermektedir, ancak bu hazine, onu kullanmanın yüksek maliyetleri nedeniyle büyük ölçüde el değmeden kalır. Ama en büyük hazine uzayda. Tek başına bir asteroit (16 Psyche olarak adlandırılır) birkaç yüz kentilyon dolar değerindedir.

Share

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir