Dermokozmetik Nedir?

Dermokozmetik son senelerde cilt bakımı söz konusu olduğunda sıklıkla gündeme gelen bir kavramdır. İlk olarak ise 1989 senesinde “MD formulations” adlı firma, Amerika’daki laboratuvarlarda Dermokozmetik üretimine başlamıştır. Günümüze kadar da pek çok firma bunu izleyerek, yeni üretim aşamalarına giriyor ve şuanda da tüm eczane raflarında, en az 1-2 tane Dermokozmetik ürün görmek ya da satın almak da mümkündür.

Dermokozmetik kelimesi, dermatoloji tıp dalıyla kozmetik kelimelerinin birleşmesi ile oluşan bir terimdir. Genel anlamıyla ise belirli cilt sorunlarının düzeltilmesinde, cildin korunmasında, cilt konforunun sağlanmasında, yaşlılık belirtileri gibi problemlerin önlenmesinde ya da hafifletilmesinde kullanılmakta olan ürünleri ifade etmektedir. Bunların yanı sıra aynı zamanda saç ve vücut için de kullanılan Dermokozmetik ürünler bulunmaktadır. Avrupa ülkelerinde ise Dermokozmetik terimi kullanılırken, Amerika ülkelerinde ise farmasötik yani ilaç kelimesi ile kozmetik kelimelerinin birleşiminden ortaya çıkan kozmosötik terimi tercih edilir. Dermokozmetik ürünler ise krem, losyon, cilt serumu, tonik, şampuan, köpük, jel, temizleme jeli ve maske şeklinde olabilmektedir. Bunların yanı sıra yağ karışımları da oldukça sıklıkla kullanılan ürünler arasındadır.

Dermokozmetik İle Kozmetik Arasındaki Fark Nedir?

Yasa ya da yönetmeliklerde Dermokozmetik ürünler kozmetik ürünlerinden farklı bir şekilde tanımlanmamış gibi gözüküyor olsa da gerek eczacı gerek doktor veya tüketicilerin Dermokozmetik denildiğinde aklına gelen şey ise cilt ile olan uyumluluğu, hem etkinlik hem de yan etkiler açısından, klinik testleriyle denetlenmiş olan ürünler olarak belirlenmektedir. Kozmetik ürünlerse daha da genel ve yaygın ürünler olsa da özellikle sorunlu ciltler için aynı derecede güvenli sayılmayan ürünler olarak akıllara gelmektedir. Dermokozmetik ürünlerin her bir cilt tipi ve cilt sorunlarına yönelik olarak birbirinden farklı formülleri de bulunmaktadır. Kozmetik ürünlerde de bu şekilde ayırım çok daha az oluyor ya da hiç olmuyor. Dermokozmetik olan bu ürünlerin formüllerinde kullanılan bütün maddelerde ise alerji ve uzun dönem kullanımlarda toksik etkiler bakımından da oldukça sıkı kurallara göre belirleniyorken, kozmetiklerde ise daha da gevşek bir ham madde seçimi yapılabiliyordur. Bu sebeple de Dermokozmetik ürünler koku, renk ve koruyucu maddeler bakımından daha da hafif oluyorken, kozmetik ürünler ise daha çok yapay koku, renk ve koruyucu içerebilmektedir. Tüm bunlardan sonra son olarak da bu durum elbette ki fiyata da yansımaktadır. Dermokozmetik ürünler kozmetik ürünlere göre oldukça pahalı olmaktadır.

Dermokozmetik ve kozmetik arasındaki genel olarak farklar da bu şekildedir.

Share

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir