Aft Sorunlarından Kurtulmanın Yolları

Çocuklarda ve özellikle de yetişkin kişilerde en fazla görülen rahatsızlıklar arasında ağız içerisinde çıkan aftlar yer alıyor. Aft, dil üzerinde, damağın yumuşak bölgelerinde, dudak üzerinde, yanak iç kısmında görülebilen ve birden fazla oluşabilen bir yaradır. Aftlar minör aft, majör aft ve herpetiform aft olarak üç ayrı şekilde ortaya çıkabilir.

aft

aft

Aft oluşacak olan bölgenin etrafında 2 veya 3 gün önceden kaşıntı ve kızarıklıklar ortaya çıkar. Bu belirtilerden sonra ise 2 veya 3 milimlik çukur ve yaralar meydana gelir. Aftlar ağız içerisinde ve yakın bölgesinde oluştuğu için kişiye büyük bir ağrı yaşatabilir, yemek yemesini zorlaştırabilir.

Behçet Hastalığı Belirtisi Olabilir

Stres ve vitamin eksikliğinden dolayı ortaya çıkan aftların geçmesi 1 hafta kadar sürebilir. Aftlar çok sık tekrar ediyor ise behçet hastalığı riskinden dolayı doktora gidilmelidir. İki hafta veya daha uzun süreli geçmeyen aft rahatsızlıklarında tıbbi bir müdahale gerekebilir.

aft nedir

aft nedir

Aft sorunları yaşamamak için asitli, ekşi ve aşırı acı gıdalardan uzak durmanız gerekiyor. Meydana gelen yaralara ufak bir geçici çözüm olarak ise karbonat ya da tuzlu su karışımı uygulayabilirsiniz. Gargara olarak uygulayabileceğiniz bu karışım kısa bir süreliğine ağrılarınızı hafifletir. Aft oluşumuna engel olabilmek adına ekinezya bitkisini de tercih edebilirsiniz. Böylelikle iltihap azalacağı gibi aynı zamanda aft oluşumuna da engel olmuş olursunuz.

Share

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir