Şeker Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Şeker hastalıkları tip 1 ve tip 2 olmak üzere iki farklı formda kişilerde meydana gelebilmektedir. Tip 1 şeker hastalığının insanların pankreas bezlerinin zarar görmesi sonucunda ortaya çıktığı ve geliştiği söylenir. Tip 2 şeker hastalığı ise sağlıksız ve düzensiz yaşam sonucunda ortaya çıkabilmektedir.

Şeker Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Şeker Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Açlık Kan Şekeri Düzeyi

Kan şekeri düşük olan hastalarda bayılmalar ortaya çıkabilir. Açlık kan şekeri düzeyleri sağlıklı olan insanlarda 126 mg/dl’yi asla geçmemelidir. Şeker hastası olan kişilerde bu oranlar 200 mg/dl seviyelerine kadar çıkabilmektedir.

İdrar Şeker Testi

Kanın şeker miktarı yüksek olduğu zaman bu fazlalıklar böbrek yolu ile dışarıya atılırlar. Normal olarak sağlıklı her kişinin idrarında şeker bulunabilir. Fakat idrarda bulunan şeker miktarı neredeyse ölçülmeyecek kadar azdır. Şeker hastalarının idrarlarında ise ölçülebilecek oranda şeker bulunur.

Glikoz Tolerans Testi

GTT olarak kodlanmış olan bu test glikoz yüklenmesi ile yapılır. Hastalara aç ve tok başta olmak üzere iki ayrı ölçüm uygulanır. Açlık kan şekeri oranları ile tokluk kan şekeri oranları karşılaştırıldığı zaman 200 mg/dl’ye ulaşan seviyeler görülüyor ise şeker hastalığı teşhisi koyulabilir.

Share

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir